Мисия

free stara zagora tour logo-site

Настоящата инициатива Свободна обиколка в сърцето на Стара Загора е нещо повече от разходка из останките от древния град Августа Траяна. За нас тя е само част от по-голяма идея и стъпка за постигането на висша цел. Нашата инициатива е израз на нашата мисия.

Като деца на Стара Загора ние сме горди, че сме родени и израснали в този красив български град. С времето се убедихме колко прекрасен и уютен град е Стара Загора. И докато тези емоции са субективни и строго индивидуални, то историческата значимост на Стара Загора е безспорна. С нашата Обиколка бихме искали да представим на посетителите античната история на града по неповторим начин, който ще ги заинтригува и замисли. Затова Свободна обиколка в сърцето на Стара Загора е интересна както за старозагорци, така и за гости на града. След нея ще Вие погледнете по различен начин на „разкопките“, които са хилядолетен остатък от древни цивилизации и неизменна част от модерния облик на града.

Нашата идея е да накараме всеки посетител на Обиколката да погледне по нов начин на хилядолетната история на Стара Загора като се запознае с достиженията на траки и римляни, населявали земите в околността.

Целта, която сме си поставили със създаването на инициативата, е да доближим старозагорци до ежедневието и културата на траки и римляни живели по нашите земи. Надяваме се това да породи паралели, които да ни накарат да се замислим доколко и в каква посока сме се развили днес като общество и цивилизация. Стараем се да стимулираме гостите ни да открият логическата връзка между миналото и настоящето и да направят оценките сами за себе си. Наред с това, желаем да повишим историческата култура на жителите на Стара Загора и да променим мирогледа им към миналото на града. Историята не е само сбор от дати и събития, каквото е масово мнение. Поради тази причина ние се стремим да поднесем информацията от беседата по увлекателен и интерактивен начин.
Силно желаем да присъединим към нашата инициатива старозагорските младежи, които също да я припознаят като своя кауза и поле за изява. По този начин, ще постигнем устойчива приемственост между поколенията, която е задължителен фактор за успешното развитие на Стара Загора.

Всичко казано дотук е в подкрепа на нашата мисия. Силно желаем нашият любим град Стара Загора да се Stara-Zagora-gerb-small-quizпревърне в значим туристически център, атрактивна туристическа дестинация на картата на България и Европа. Надяваме се да допринесем за развитието на културно-историческия туризъм в Стара Загора. Иска ни се да вярваме, че с нашата инициатива ще накараме отговорните фактори на местно ниво да осъзнаят колко благотворен за устойчивото развитие на Стара Загора би могъл да бъде туризмът. В този ред на мисли, ние сме оптимисти и не се съмняваме, че град с хилядолетна история има хилядолетно бъдеще. От нас зависи какво ще бъде то!